Skilting for syklister kan være mye rart, eller mest av alt: Ikke tilstedeværende mange steder. SLF Oslo ønsker å gjøre noe med dette. Har du forslag til løsninger eller eksempler på manglende skilting ønsker vi å høre fra deg.

Her inn i Jon Smestads vei (vestover ring 3 fra Frognerparken og mot Røa) går en del av hovedsykkelveinettet, som ser ut til å være en blindvei. Det er den ikke. Legg merke til det røde sykkelskiltet som står til venstre i bildet. Foto: Trond Solem.
Blindvei eller ikke

Slik vil SLF Oslo ha det. Skilt 527.3 : Blindveg – Skiltet viser at vegen er stengt for biltrafikk, men åpen for gående og syklende. Foto: Statens vegvesen.
Du har sikkert gjort det selv, syklet et nytt sted, kommet til et kryss skiltet med blindvei og lurt på om det kanskje er en gang- og sykkelvei – eller en sti – videre. SLF ønsker at alle blindveier skal få rett skilt, med ekstra symbol for sykkel alle steder der dette er tilfelle.
Hvor havner man?
Videre ønsker SLF et eget system for å skilte veier, stier og ofte brukte traseer med tydelige og gode skilt som viser hvor man er på vei og avstander til disse steder som kan brukes som referansepunkt. De røde små skiltene som brukes i dag er kanskje gode nok de få stedene de eksisterer, men bruken av de kan enkelt utvides og forbedres.
Begge disse tiltakene er med på å gjøre det enklere å finne frem, både for gående og syklende. Og det burde kunne enkelt gjennomføres med en relativ lav investering. Har du eksempler på manglende eller feil skilting skriv en kommentar under, send en e-post til oslo/at\syklistene.no, kommenter på Facebook-gruppa vår eller bruk Twitter hashtag #SLF_Oslo.
Fordelen med sykkel er jo at du kommer deg fram mange steder. Ulempen er at det ikke alltid er så lett å følge sykkelveiene som finnes på kartet, og har sporadiske skilt. For eksempel fra Oslo og vestover kan det være vrient å henge med. Hva med fargekodede striper i veien, slik at du vet at du er på riktig spor?
God ide, men litt utenfor dette prosjektet. Vi noterer alle gode forslag og tar det med videre. I en ideell Osloverden ville alle sykkelfelt eller -veier være sammenhenngende og selvforklarende hvor de førte hen, men vi er ikke der enda. SLF jobber både med lover og regler, samt litt mer praktiske ting slik som skilting.
Heggelibakken, på sykkelveien langs Ring 3 (det står for så vidt et rødt sykkelskilt, men forvirrende likevel)
http://goo.gl/maps/hGl1U
Dette skiltet er såpass falmet at det bør skiftes snart uansett.
Flott eksempel! Jeg tenker tilbake på To Gode Naboer her, to fundament for skiltene, to stenger og sikkert to personer som har satt opp skiltene til helt forskjellige tider. Ingen har tatt ansvar og rettet på blindveiskiltet.
Bra tiltak! Men et tankekors at ikke de ansvarlige ser dette uten hjelp. Hvis myndighetene ignorerer syklistene når de setter opp trafikkskilt, blir resultatet at syklister ignorerer skiltingen. Det er enkel psykologi.
I forbindelse med gater/veier der det er forbudt for alle motorkjøretøyer unntatt buss og taxi, settes det ofte opp svingforbud i kryssende gater, f.eks. «Forbudt å svinge til høyre. Gjelder ikke buss og taxi».
Her har man «glemt» at syklister også skal ha lov til å svinge. Eller – jeg tror ikke man har glemt syklistene, men noen tenker: «Det er vel ikke så farlig – syklistene bryr seg jo ikke om skiltet likevel».
Noen eksempler:
1. Storgata mot Kirkeristen. Ikke lov å sykle til høyre inn i «hovedsykkelveinettet»!
2. Akersgata mot Grensen. Ikke lov å fortsette i ”hovedsykkelveinettet” mot Stortorget.
3. Osterhaus gate mot Storgata.
4. Hausmanns gate sørover mot Storgata.
5. Chr. Michelsens gt vestover ved Vossegata.
Det finnes flere, dette er systematiske feil som skyldes ren sløvhet hos planleggere/myndigheter. De burde gjennomgå arbeidet sitt og finne feilene selv.
6. Grensen mot Stortorget: Påbudt å svinge til høyre i Kongens gate, til tross for at «hovedsykkelveinettet» går rett fram (rødt veivisningsskilt også).
Hva med en dugnad for å avdekke trafikklys som ikke gir grønt lys før det kommer et tonn metall kjørende? Dette er også systematiske svikt som undergraver syklistenes respekt for trafikkregler. Jeg kan starte med disse:
1. Kirkeveien østover, til venstre inn mot Ullevål sykehus
2. Cort Adelers gate, til høyre inn Olav V’s gate
God ide. Vi i SLF Oslo tar det videre med Bymiljøetaten.
3. Hans Nielsen Hauges gate under Storoveien/ring 3, når man skal til venstre opp Kjelsåsveien.